Innuos ZENmini MK3 – un server audio dedicat pasionatilor computer audiophile si nu numai –

   Cauti o solutie compacta pentru toate CD-urile și fisierele de pe computer? Ai nevoie de o modalitate usoara de a face streaming audio si de a asculta toata muzica ta preferata?

 

    Acum exista o modalitate simpla de a stoca, gestiona si reda tot continutul digital audio. Cu Innuos ZENmini MK3 poti sa iti arhivezi colectia de cd-uri pentru a asculta ulterior o copie fidela a acestora, poti sa redai fisiere audio stocate in calculator sau de pe retea. Alaturi de posibilitatea de a face streaming de pe internet, Innuos ZENmini MK3 este un aparat compact si complet pentru toate nevoile tale.
Serverul Innuos ZENmini Mk3 beneficiaza de toate avantajele sistemului de operare custom Innuos utilizat si in serverele mai scumpe Innuos. Cu un aspect futurist, acesta are jumatate din dimensiunea unei componente standard si masoara 23 cm latime.

 

   ZENMini MK3 stocheaza toata muzica digitala pe HDD inclus, cu bonusul suplimentar de a putea transmite de la serviciile de streaming preferate. Facand din aceasta o solutie ideala pentru cei care fac primul pas catre un server audio dedicat.
Si ca totul sa fie la superlativ, noua versiune MK3 are conectivitate imbunatatita, are iesire analogica, astfel poti utiliza ZENMini ca o componenta sursa, deci nu trebuie sa ai un DAC separat, il conectezi la orice amplificator integrar cu un cablu RCA si poti sa asculti muzica in cel mai rapid si usor mod cu putinta. De asemenea, este disponibila, optional o noua LPSU (sursa de alimentare liniara) care iti ofera un upgrade de performanta.

 

   Primul lucru pe care orice utilizator il va intali este procesul de instalare propriu-zis. Am ales sa descriu acest lucru deoarece, dupa ce am incercat si folosit zeci de astfel de produse, pot spune ca acest fapt, alaturi de aplicata cu care folosesti serverul audio, inca da mari batai de cap la majoritatea producatorilor. Innuos are una dintre clele mai bune aplicatii dedicate, cel mai usor de folosit si stabila dintre marea majoritate a brandurilor de profil. Initializarea si introducerea acestuia in retea este cea mai intuitiva si usor de folosit. Tot ce trebuie sa faci este sa il conectezei cu un cablu RJ45 de internet la routerul din casa. Nimic altceva. Dupa deschizi aplicatia din telefon si il recunoaste automat. Nu trebuie sa faci abolut nimic altceva. Apoi ca sa asculti muzica pui un cd in fanta dedicata si tot procesul de ripping al cd-ului este automat, inclusiv informatiile metadata pe care le ia de pe internet. Ca sa asculti serviciile de streaming, noi am folosit doar Tidal, iti introduci contul cu ajutorul Squeezebox, o aplicatie garatuita. Odata ce ai facut aceasta initializare, dupa contul ramne salvat, putand sa il accesezi oricand vrei sa asculti muzica.

 

   In teste am folosit ca server/streamer Aurender N100H, Pro-Ject Stream Box S2 si Pro-Ject Stream Box DS2T. Aurender este cel mai scump, iar cele doua streamere de la Pro-Ject sunt mai ieftine, Innuos fiind intre ca pret. Ca performanata si versatilitate nu s-a situat la mijloc.

 

    De asemenea, foarte important am ales sa comparam in mod special un Laptop Mac cu Audirvana Studio instalat ca music player si un calculator ce a folosit JRiver Media Center. Am ales sa comparam in mod special aceste solutii ca sa vedem daca merita sa faci saltul de la un calculator, la un network player/server audiofil dedicat.

 

    Ca muzica am folosit o gama variata de melodii. Am vrut sa acoper genuri variate, pentru a vedea cat de bine se descurca indiferent de continutul ales. Am folosit: Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette – Autumn Leaves; Anne-Sophie Mutter, Wiener Philharmoniker, James Levine dirijor – Zigeunerweisen Op. 20 compus de Pablo de Sarasate; Gianna Nannini – Ragazzo Dell’Europa. Si in mod special am ales o piesa comerciala ca vedem cum se descurca si cu masterizari ce folosesc compresie mai mult. Piesa aleasa a fost Halsey – Bells in Santa Fe.

 

   Prima data am ascultat cele doua calculatoare integrate in sistemul audio stereo pe post de trasport de fisiere. Intre cele doua calculatoare diferentele au fost foarte mici si nu pot spune ca au fost diferente ce tin de performanta, ci mai mult diferente de gust. Insa, cand am folosit Innuos ZENmini MK3, tot sunetul a facut un salt calitativ la superlativ. Nu au fost doar cateva aspecte. In primul rand a scazut noise florul considerabil, fundalul a devenit mult mai curat. Totul, de la voce, la instrumente a devenit mai bine definit. Scena s-a conturat mai palpabil intre clele doua boxe. Acestea s-au pierdut si mai mult, lasand doar muzica sa pluteasca intre ele. Bass-ul a fost si el mai bine reprezentat alaturi medii si de frecventele inalte. Diferente au fost calitative si nu doar cateva. Am seziat o imbunataire a intregului semnal audio.
Comparatiile pe care le-am facut cu celelalte servere audio, au facut ca Innuos sa fie extrem de apropiat de Aurender ca sunet, performanta si utilizare. Aurender care costa dublu ca pret. Innuos ZENmini MK3 nu este atat de detaliat precum Aurender, si ca semnatura audio este mai inchis si inclinat catre muzicalitate cu un accent pus pe mid bass si frecventele joase, ce il fac sa fie foarte placut urechii si sa se integreze mult mai bine in sisteme stereo cu un pret mediu.

 

    Innuos ZENmini MK3 este un server audiofil dedicat, extrem de usor de folosit, cu o aplicate intuitiva si stabila ce suna foarte bine. Diferenta fata de un calculator este considerabila, acesta apropiindu-se ca sunet si performanta de produse mai scumpe.

 

Echipamente audio:
Boxe de podea: KLH model five, Triangle Antal EZ, Marten Duke 2
Amplificatoare: Musical Fidelity M2Si, Yamaha A-S 2200, Accuphase E-380
Cabluri: Supra, Real Cable
Rack: Real Cable

 

Muzica folosita:
• Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette – Autumn Leaves (Album: Still Live, ECM Records) – Tidal 16/44.1
• Anne-Sophie Mutter, Wiener Philharmoniker, James Levine – Zigeunerweisen Op. 20, Pablo de Sarasate (Album: Carmen – Fantasie, Deutsche Gramophone) – Tidal 16/44.1
• Halsey – Bells in Santa Fe (Album If I Can’t Have Love, I Want Power, Capitol) – Tidal 16/44.1
• Gianna Nannini – Ragazzo Dell’Europa (Album: Perle, Universal) – Tidal 16/44.1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *