KLH Model Five trecut si prezent. O istorie vie.

Producatorul american de echipamente audio KLH isi face aparitia in showroom-ul HiFi Expert cu noua iteratie a binecunoscutelor boxe de podea Model Five. Un brand istoric, desi oarecum necunoscut in Romania, apreciat insa la nivel mondial pentru boxele lor vintage din anii ’60 -’70. Aceasta este, dupa parerea majoritatii, “perioada de aur” a Hi-Fi-ului, o perioada initiala, de formare a ce este astazi domeniul audio. In prezent, pot spune cu toata convingerea, ca ne aflam intr-o alta “epoca” a Hi-Fi-ului, o perioada ce isi are radacinile in acei ani. Adaugand in ecuatie evolutia tehnologica uriasa, globalizarea, piata de consum extrem de dinamica si care s-a maturizat extrem de mult, a facut ca echipamentele audio “de inalta fidelitate”, cu o istorie mai mica de 100 de ani, sa atinga un nivel de performanta nesperat.

 

In toata aceasta perioada am avut si avem o multime de companii specializate in acest domeniu. Unele dintre acestea au evoluat o data cu trecerea anilor si au devenit companii cu traditie si renume la nivel international, altele, neputand se se adapteze, au incetat sa existe.
Din prima categorie face parte si firma americana KLH fondata in 1957 de catre celebrul inventator si inginer de sunet Henry Kloss. Acesta a dezvoltat si implementat o multime de tehnologii care au dus la aparitia sunetului de “inalta fidelitate” sau mai simplu spus Hi-Fi.

 

Dintre acestea amintim principiul suspensiei acustice sau cutia de rezonanta tip cabinet inchis folosita de numerosi producatori si in prezent. Acesta tehnologie permite difuzorului, si in special celui de bass, sa scada distorsiunile deoarece miscarea membranei este mult mai precisa si mai bine controlata decat la o boxa ce are un port de bass deschis.

 

KLH Model Five pastreaza aceste principii si utilizeaza o incinta de tip inchis, fara port bass reflex, iar rezultatul este cel dorit si anume un bass precis, scurt si extrem bine definit. Putine boxe se pot lauda cu un bass atat de controlat, chiar si comparandu-le cu boxe considerabil mai scumpe care nu ofera totusi performante similare. Difuzorul de medii este realizat tot din hartie ca si cel de bass, iar tweeterul este construit din aluminiu pentru a oferi frecventelor inalte o clariate si o acuratete excelenta.

 

Aspectul boxelor de podea KLH Model Five este unul retro, pastrand proportiile si designul boxelor KLH din anii 1960. Pentru pasionati, a privi o boxa “vintage” readusa la zi cu materiale noi si de cea mai buna calitate este un lucru spectaculos.

 

Combinatiile de culori pe care le poti alege sunt si ele la randul lor atent selectionate pentru a se potrivi perfect. Nu vei gasi culori uzuale cum ar fi alb sau piano black, in schimb ai la dispozitie English Walnut sau West African Mahogany, ambele culori fiind mate ca aspect, atragandu-ti instant atentia prin calitatea finisajelor. Unul din punctele forte ale Model Five, evident alaturi de sunetul fabulos.
Optional, lucru neobisnuit pentru alti producatori, insa nu si pentru KLH Model Five, ai la dispozitie posibilitatea de a alege intre 3 modele de grile frontale. Acestea vin in cutii separate si nu sunt obisnuitele grile uzuale, din acea plasa subtire, ci au un aspect vintage, cu o textura pe care trebuie neaparat sa o vezi ca sa intelegi despre ce vorbesc. Culorile din care poti alege sunt Basalt Black Knit, Old World Linen si Stonewash Linen. Acestea au un sistem de prindere cu magneti ce fac ca boxa sa aiba un aspect deosebit atunci cand te uiti la ea fara plasele de protectie, nefiind prezente gaurile de prindere ale plasei de protectie. De asemenea, in cutie, exista inclus si un stand metalic dedicat ce inalta boxa de la podea si ii ofera o pozitie usor inclinata pe spate. Astfel, cu ajutorul lor, boxele ofera o scena acustica mai adanca si mai extinsa, facand ca acestea sa dispara din calea sunetului, lasand in fata ta doar muzicienii.

 

Am ascultat diverse amplificatoare si surse audio impreuna cu KLH Model Five. Iar ca muzica, melodii cat mai reprezentative, atat din punct de vedere al masterizarii si inregistrarii, cat si din genuri muzicale variate.

 

De la primele note am remarcat naturaletea cu care sunt redate vocile, cat si instrumentele. Vocea lui Leonard Cohen este profunda, grava si transmite emotia cu care acesta canta. Corul de pe fundal, format din voci feminine este foarte frumos delimitat de vocea solistului si perfect pozitionat in spatiul acustic. Vocea feminina a lui Anette Askvik este suava si catifelata. Contrasul dinamic este foarte bun, fiind evident pe fiecare piesa ascultata. La melodia Walking On The Moon a celor de la The Yuri Honing Trio, o piesa ce pune multe sisteme Hi-Fi in dificultate prin orchestratia complexa si dinamica, KLH Model Five s-a descurcat exceptional. Doar boxe mult mai scumpe reusesc astfel de performante. Tobele au impact, te lovesc in piept si iti ofera iluzia ca te afli la concert. Scena este mare, atat in adancime, cat si in latime. Indiferent ca asculti muzica vocala, jazz, rock, pop sau muzica electronica KLH Model Five redau muzica asa cum putine alte boxe o fac, ascultandu-le simti emotia, insa nu doar atat, ti se ofera precizia, detaliile si claritatea boxelor moderne “conventionale”. 

 

KLH Model Five sunt boxe de podea potrivite pentru toate genurile muzicale, fiind cel mai bine vandut model din portofoliul KLH. Concepute pentru prima data in anii ’60, Model Five, au fost imbunatatite permanent, componentele interne integrate fiind acum extrem de performante.

 

Pastrand mostenirea trecutului, dar imbratisand progresul tehnologic, KLH Model Five este boxa iesita din tipare, o boxa ce pastreza o parte din “aroma” trecututului, insa este adusa la nivel contemporan.

Echipamente audio:

Amplificator integrat Yamaha A-S2200

Amplificator integrat Musical Fidelity M5Si

Cablu boxe SUPRA XL Annorum 4 x 1.6

Cablu XLR Real Cable Chenonceau

Cablu SUPRA USB Excalibur A-B

Server audio Innuos ZENmini Mk3

Muzica:

Anette Askvik – Liberty (Album: Liberty) – Tidal 16/44.1
Leonard Cohen – It Seemed The Better Way (Album: You Want It Darker) – Tidal 16/44.1
Dire Straits – Sultans of Swing (Album: Dire Straits) – Tidal 16/44.1
Dexter Gordon – I’m A Fool To Want You (Album: Clubhouse) – Tidal 16/44.1
The Yuri Honing Trio – Walking On The Moon (Album: Star Tracks) – Tidal 16/44.1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *