Calatoria noastra prin lumea sunetului de inalta fidelitate este tot timpul una fascinanta si plina de surprize. Poti sa descoperi produse la care nici nu te-ai fi gandit. Daca ai un buget de aproximativ 10.000 de lei, primul lucru care iti vine in minte este o pereche de boxe de raft, punand pe primul plan calitatea in favoarea cantitatii.
Insa, lucrurile nu sunt intotdeauna atat de calculate. Producatorii au imbunatatit extrem de mult tehnologia constructiei de boxe in utimii ani oferind la un pret rezonabil o parte din ceea ce doar cu un buget considerabil mai mare ai fi putut cumpara acum cativa ani.
Astazi, daca cauti atent, poti sa gasesti boxe ce iti ofera putere, viteza, rezolutie si rafinament, iar KLH Kendall sunt exemplul perfect. O pereche de boxe superbe de podea ce iti ofera cea mai buna calitate a sunetului pentru pretul cerut.
Numele lor vine de la celebra piata Kendall din Cambridge, Massachusetts, locul de origine al producatorului american KLH.
KLH Kendall sunt boxe de podea pe 3 cai, varful de serie al KLH. Difuzoarele sunt realizate din Kevlar impletit, iar sasiul este din aluminiu die-cast. Filtrele sunt realizate custom cu componente de cea mai buna calitate. Tweeterul este din aluminiu anodizat cu faceplate pentru un raspuns in frecventa cat mai liniar. Finisajul este de cea mai buna calitate, iar culorile din care poti sa alegi sunt Black Oak sau American Walnut.
Alt aspect ce iese in evidenta pentru gama lor de pret este raspunsul in frecventa cuprins intre 25Hz (-3dB) – 23kHz. De asemenea, sensibilitatea de 96dB la 8 ohmi le face extrem de usor de condus cu orice amplificator. Fiindca nu necesita putere, un amplificator pe lampi este mai mult decat suficient pentru un sunet dinamic. Cu o putere RMS de 250W aceste boxe pot sa cante tare atunci cand este nevoie, fie ca asculti muzica stereo sau le folosesti intr-un sistem multicanal clasic 5.1 impreuna cu KLH Albany II si Story boxa centrala sau intr-un sistem mult mai elaborat cu Beacon Surround Speaker. Boxele Kendall reproduc fara efort inregistrarea originala a artistului cu un sunet uimitor de natural, detaliat si cu un bass adanc, visceral, care te va face sa crezi ca te afli la un concert live.
Pentru a vedea cat de bine sunt reproduse mediile am ascultat “Dirt in the Ground” de Tom Waits de pe albumul Bone Machine. Vocea guturala a artistului a fost redata perfect, fiecare inflexiune fiind prezenta cu nuantele specifice. Instrumentatia minimalista din jurul vocii acestuia a fost reprezentata cu finete si delicatete, facand ca atmosfera usor intunecata sa fie recreata extrem de natural. Saxofonul care acompaniaza extrem de discret pianul si vocea a fost redat cu precizie si claritate, plutind in spatiul acustic, desprins de boxe si pozitionat perfect pe scena virtuala.
O alta piesa reprezentativa aleasa a fost “Don’t Let Me Be Misundestood”, artist Elvis Costello, album King of America unde vocea solistului a fost de asemenea foarte frumos redata, iar acompaniamentul muzical a fost reprodus clar, delimitat cu o scena larga.
Pentru a vedea ce pot aceste boxe, producatorul specifica 250W RMS, am decis sa punem la incercare cele 4 difuzoare de bass din Kevlar. Am ascultat “Desert Races”, Planetary Assault Systems, o piesa complexa alaturi de “Is It Always Binary” de Soulwax. Aceste doua melodii pot sa iti arate daca sistemul tau are nevoie de subwoofer pentru a reda frecventele joase. In cazul KLH Kendall nu a fost nevoie, bassul a fost adanc si puternic, simti cum te loveste in piept.
O alta piesa cu o dinamica si orchestratie complexa este “Unknown Point” de Mitsuaki Katayama de pe albumul J-Jazz: Deep Modern Jazz Fom Japan 1969 – 1984. Totul a fost redat cu finete, cat si cu putere atunci cand melodia creste ritmul. Pianul care este intrumentul ales sa fie in centrul atentiei a avut dinamica si inflexiunile specifice, iar tobele si contrabasul care sunt in contrast au avut impactul dorit.
KLH Kendall sunt boxe complete care pot fi delicate si expozive. Sunt boxe cu performante si specificatii de top, cu un pret mult sub ce cer alti producatori pentru un sunet similar. Au acel factor WOW si sunt perfecte pentru un sistem stereo, cat si pentru un sistem multicanal dedicat.
Echipamente audio folosite:
Amplificatoare: Musical Fidelity M2Si, Musical Fidelity M5Si, Yamaha A-S2200
Cabluri: Supra, Real Cable
Rack: Real Cable
Muzica folosita:
Tom Waits – Dirt in the Ground (Bone Machine) – Tidal 16/44.1
Elvis Costello – Don’t Let Me Be Misundestood (King of America) – Tidal 16/44.1
Planetary Assault Systems – Desert Races (Deep Heet vol.4) – Tidal 16/44.1
Soulwax – Is It Always Binary (From Deewee) – Tidal 16/44.1
Mitsuaki Katayama – Unknown Point (J-Jazz: Deep Modern Jazz Fom Japan 1969 – 1984) – Tidal 16/44.1